Liberia fem år senare: att rädda syn i efterdyningarna av Ebola

För fem år sedan, den 23 mars 2014, spreds nyheterna om en dödlig ebolaepidemi i Västafrika.

Liberia var ett av de länder som drabbades värst. Minst 10 675 människor insjuknade, 4 809 dog och ett redan sårbart vårdsystem sattes under svår press.

I dag håller man på att återuppbygga hälsosystemet i landet. I november 2018 öppnade en ny ögonklinik i Phebe i norra Liberia, ett integrerat program för avmaskning och ögonhälsa har sjösatts i skolor och med förnyade ansträngningar distribuerar man välbehövd behandling mot flodblindhet.

Lincoln Gankpala, hälsospecialist på Liberias hälsodepartement, står i främsta ledet för de program för behandling av flodblindhet som Sightsavers organiserar i samarbete med Liberias hälsodepartement. Programmen finansieras av IZUMI-stiftelsen.

Här delar han med sig av sina erfarenheter av att behandla flodblindhet före, under och efter ebolaepidemin. Han berättar också varför eliminering av Ebola återigen står överst på agendan i landet.

”För fem år sedan hörde jag nyheten om utbrottet av ebolaepidemin. Jag kommer ihåg var jag befann mig, det gör de flesta i Liberia.

Jag var i en by ute i bushen för att undersöka och behandla människor för flodblindhet, som sprids genom knottbett.

Det värsta med flodblindhet är att den kan göra människor blinda. Jag minns en by där mer än fem personer blivit blinda. Den orsakar också hudirritation och smärta. Jag har sett hur människor kliat sig tills de blöder.

När vi nåddes av nyheten om ebolautbrottet släppte vi allt vi höll på med, jag förstod direkt att vi var tvungna till det. Ingen kunde arbeta, trots att patienterna behövde behandlingen vi gav dem.

Vi var rädda eftersom vi visste vad Ebola var. Att undersöka människor för flodblindhet innebär att man handskas med blod, injektioner och medicinska prover. Folk kunde bli smittade och vi kunde inte ta sådana risker.

Efter fem år känns det bra att behandla människor igen. Förra helgen var jag i Rivercess-regionen, fyra timmars bilfärd på avlägsna vägar sydväst om huvudstaden Monrovia, där många drabbats av flodblindhet.

Där träffade jag Sia Tamba [bilden nedan], en mamma som diagnostiserats med flodblindhet, och hon var orolig för att även hennes barn drabbats. Hon blev oerhört glad när det visade sig att hennes åttaårige son Solmos prov var negativt. Berättelser som den här visar att behandlingen fungerar och i dag behöver inte längre barnen lida som deras föräldrar och farföräldrar gjort.

Jag såg många människor som led av Ebola, inklusive min faster, i Thinkers Village nära Monrovia, där jag bor. Det var en fruktansvärd tid. Vi var hela tiden rädda för att någon kunde vara sjuk och att vi inte skulle kunna hjälpa dem. Efter att den inledande faran var över tog det tid innan vi kom varandra nära igen, alla var rädda.

När min faster blev bättre var vi tvungna att byta ut allt i hennes hus eftersom vi var rädda för nedsmittning. Vi tvingades att bränna madrasser och gardiner och se till att allt var nytt.

Tillsammans med kollegor från Sightsavers arbetade jag med internationella läkarteam och utförde ebolaundersökningar under epidemin. Allt var tvunget att rengöras: sjukhus, hem, mobila kliniker. Det var oerhört viktigt att följa triagen för Ebola. Vi var tvungna att gå igenom allt om och om igen så att det inte fanns någon risk.

Alla var rädda för sjukdomen när vi ett år senare åkte tillbaka till platser som Rivercess för att behandla flodblindhet. Vi höll på att återuppbygga sjukvårdssystem som raserats och ögonhälsa var en prioritet på grund av uveit, en biverkning av Ebola, som orsakar en inflammation i ögat och kan påverka synen. Det var många som led, behövde hjälp, men det fanns också rädsla. Det tog tid för människor att lita på oss.

När vi återvände till byarna för att fortsätta vårt arbete efter Ebola var patienterna rädda för oss. Vi fick hålla möten med lokalbefolkningen för att vinna deras förtroende.

Vi var tvungna att prata om Ebola och rädslan för att bli smittad igen, och det var bra att prata om det. Alla ville vara på den säkra sidan. Till slut var det sedan säkert att fortsätta arbetet vi påbörjat före utbrottet.

Vi behandlade alla i områden där det var risk för flodblindhet, sedan återvände vi för att testa om det hade fungerat. När vi kom för andra gången, flera månader senare, visste folk att vi var ok. De litade på oss.

Nu blir alla glada när vi kommer. ’Ni är tillbaka!’ ropar de. De kommer ihåg de gratis undersökningarna och behandlingarna. Om jag åker till de byarna nu så behandlar de mig som en kung.”

Författare


Lincoln Gankpala
Lincoln är hälsospecialist på Liberias hälsodepartement och arbetar med projekt som organiseras av Sightsavers för behandling av flodblindhet.

Berättelsen publicerades ursprungligen av Thompson Reuters Foundation. Alla bilder © Sightsavers/John Healey.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar

Nyheter från fältet

En person som tvättar händerna.

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers stories
Berättelser / Ögonhälsa /

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

Vill du höra från oss via mejl?